maandag 5 december 2016

421 woorden voor sneeuw

Gerelateerde afbeelding421 woorden en uitdrukkingen voor sneeuw. Dat is hoeveel woorden het Scots heeft om sneeuw te verklaren.
De 421 woorden en uitdrukkingen zijn samen gebracht in een lijst. Deze is terug te vinden op Historical Thesaurus of Scots. In de lijst staan er woorden zoals 'snaw' wat sneeuw betekend en 'skelf' wat een grote sneeuwvlok betekend. 

Deze lijst werd samengesteld in een studie van de Schotse University of Glasgow. De studie was deel van een groter project: het AHRC-funded pilot project. Dit project maakt woordenlijsten van Scotse woorden uit het verleden en het heden.

woensdag 1 juni 2016

Wat is het Groene Boekje?

Het Groene Boekje is de Woordenlijst Nederlandse Taal. Het boekje geeft een overzicht van de officiële spelling van Nederlandse woorden.

De oorsprong van het Groene Boekje ligt bij de Woordenlijst voor de spelling der Nederlandsche taal. De woordenlijst voor de spelling der Nederlandsche taal werd voor het eerst uitgegeven in 1865. 
De zevende druk van de woordenlijst voor de spelling der Nederlandsche taal verscheen met een groene kaft. Vanaf toen verscheen het boekje alleen nog maar met een groene kaft. Het Groene Boekje verscheen voor het eerst in 1954 en werd pas in 1995 voor de eerste keer herzien. De eerste herziene uitgaven bevatte 110.000 woorden.
Afbeeldingsresultaat voor wat is het groeneboekje
In het Groene Boekje staan enkele belangrijke onderwerpen die de leidraad zijn voor de juiste spelling. Enkele onderwerpen hiervan zijn: het gebruik van enkele- en dubbele klinkers, het gebruik van hoofdletters, werkwoorden in hun vervoegde vorm, ...

Als de juiste spelling van een woord zoekt kan je die vinden op de website van het Groene Boekje.

dinsdag 31 mei 2016

Wat is het verschil tussen Belgisch-Frans en Waals?

Belgisch-Frans is een variant van het Frans in tegenstelling tot het Waals dat een neef  is van het Frans.

Belgisch-Frans is een verzameling van het Frans dat in Brussel en Wallonië gesproken wordt. Het is een taal die toch wel enkele verschillen toon met het Frans dat men in Frankrijk spreekt. Bijvoorbeeld: Een verschil met het Frans uit Frankrijk en het Belgisch-Frans is dat men in Frankrijk voor het getal zeventig,
soixante-dix zegt en in het Belgisch- Frans men septante zegt.

In Wallonië zijn er vijf soorten Frans 'dialect'. Een van deze dialecten is Waals. Het Waals behoort tot de langues d'Oïl. Het is als het ware een neef van het Frans maar het stamt niet van het Frans af maar van het Latijn.

woensdag 3 februari 2016

In Vlaamse Velden



Vandaag is het de laatste dag van de "week van de poëzie".
Naar aanleiding daarvan vind je hier mijn eigen vertaling van het gedicht "In Flanders Fields" van John McCrae.

In Vlaamse velden



In Vlaamse velden

Waar klaprozen dansen

Tussen witte kruisjes, die rij na rij onze rustplaats merken

Blijven de leeuweriken dapper zingen in de lucht

Overstemd door kanon gebulder



De doden zijn wij

Daarnet leefden we

We vielen neer onder de laatste zonnegloed

Lievend en bemind

Nu liggen we

In Vlaamse velden



Pak vast die heisa met onze vijand

Onze stervende handen gooien je de fakkel toe

Houd hem dus hoog

Als je ons er mee laat zitten

Zullen we geen rust vinden tussen de dansende klaprozen

In Vlaamse velden

zondag 31 januari 2016

Tv-reclame moet verminderd worden of afgeschaft



Vind je het ook zo verveelden die reclame tussen je films of tv-programma’s door?  Wettelijk gezien mogen de commerciële zenders niet meer dan 12min per uur  reclame uitzenden. Daarnaast geldt nog dat “films en nieuwsprogramma's slechts één keer per geprogrammeerde tijdsduur van 30 minuten mogen onderbroken worden.” 
 
Stel je voor: je zit naar een  film te kijken en net op een heel spannend moment komt de reclame. De spanning van de hele film is nu verpest door de reclame. Na de reclame duurt het weer een hele tijd vooraleer je weer in het verhaal zit en de spanning terug is opgebouwd. De beleving van je ontspannende filmavond maakt plaats voor ergernis. 

Commerciële zenders verliezen kijkers door een teveel aan reclame tijdens hun film/tv-programma. Sinds het oprichten van kanalen zoals Netflix waar je tegen een relatief beperkte maandelijkse vaste som onbeperkt films en series kan bekijken zonder reclame, kiezen veel mensen voor deze mogelijkheid ten koste van de commerciële zenders. 

Tegenwoordig kunnen mensen met een digitale tv de reclame doorspoelen en wordt reclame niet meer bekeken. Reclame is dus nutteloos geworden als niemand er meer naar kijkt en het gaat zijn doel voorbij.

Als de commerciële zenders hun reclame zouden afschaffen of verminderen en niet meer tijdens de programma’s maar tussen twee verschillende programma’s zouden tonen, zouden ze minder kijkers verliezen aan ander kan alen zoals Netflix, …

Heb ik wel een Europese naam?


Samuel
De naam Sam komt van de Hebreeuwse naam Samuel en betekend de naam is God en komt uit Israël. 

Hij wordt ook wel in verband gebracht met sjema de door God gehoorde. Zijn moeder was kinderloos en bad God om een zoon. Daarbij maakte ze een belofte met God als het kind oud genoeg zou zijn dat ze het terug aan God zou schenken. Een maal Samuel oud genoeg was gaf zij hem aan een priester die Samuel verder opvoeden. Samuel werd richter van Israël en tegelijk ook profeet. De rest van zijn geschiedenis is terug te vinden in de twee oude testamenten die zijn naam dragen. De naam Samuel was al in 712 n.C. in gebruik onder Saargau of Samuhel maar kwam pas voor onder de christelijke namen van de 12e eeuw in West-Vlaanderen. 


   Tegenwoordig wordt de naam vooral door joden gebruikt.